Становлення і консолідація нації та піднесення національного руху на Україні в другій половині XIX ст.: До створення праці “Історія України. Короткий нарис” - Сарбей, В. Г. (Український історичний журнал, 2025)
Ця стаття написана на основі двох параграфів «Становлення української нації» та «Український національний рух» науково-популярного нарису, підготовленого колективом наукових співробітників Інституту історії України АН УРСР.