Про празькі гроші з хроніки М.Стрийковського - Козубовський, Г. (Український історичний журнал, 2019)
Анотація. Мета дослідження – проаналізувати інформацію про празькі гроші з твору М.Стрийковського для реконструкції впливу цих грошових одиниць на польську й литовську монетні системи. Методологія дослідження базується на принципах науковості, історизму, системності, міждисциплінарності. Використано такі загальноісторичні методи: історіографічного, термінологічного, типологічного аналізу. Наукова новизна. На основі інформації писемних і нумізматичних джерел XIV– XIX ст. підтверджується достовірність повідомлень М.Стрийковського. Висновки. Празькі гроші – срібні монети нового типу та якості, карбовані впродовж 1300–1547 рр. – стали показником економічного розвитку багатьох європейських країн. Масове використання празьких грошів у XIV– XV ст. у Литві та Польщі засвідчене багатьма писемними й нумізматичними джерелами. Празькі гроші були базовими одиницями багатьох грошових систем, вони використовувалися як міра вартості та засіб платежу. Ця середньовічна «центральноєвропейска валюта» мала свої особливості у використанні в різних країнах. Упродовж періоду карбування празьких грошів Вацлава ІІ, Яна І Люксембурзького, Карла І, Вацлава IV, Георгія Подебрада, Владислава ІІ, Людовіка ІІ, Фердинанда І було значно зменшено вагу та якість, але й у XVI ст. вони залишалися добротними монетами. Аналіз складу скарбів доводить, що гроші використовувались у XVІІ– XVІІІ ст. Останній український скарб із празькими грошами датується 1793 р. Польський історик М.Стрийковський зафіксував курс празьких грошів до польських грошів у 1570-х рр., хоча вони після 1547 р. не карбувалися. Він підкреслив великий вплив празьких грошів на польську й литовську грошові системи, що підтверджено писемними та нумізматичними джерелами.