Шлях до брексіту: суспільно-політичний вимір участі Великобританії у процесах європейської інтеґрації. - Грубінко, А. (Український історичний журнал, 2019)
Анотація. Мета статті – показати особливості формування позиції суспільства та провідних політичних партій Великобританії щодо європейської інтеґрації у другій половині ХХ – на початку ХХІ ст. у контексті сучасного процесу виходу цієї країни зі складу ЄС. Методологію дослідження сформували принципи історизму, системності, загальнонаукові методи логіки, компаративного аналізу, спеціально-історичні методи (історіографічного аналізу, історико-системний, хронології, історико-генетичний, ретроспективного аналізу, порівняльно-історичний). Наукова новизна полягає в дослідженні історичних витоків та чинників формування своєрідної позиції Великобританії у системі європейської інтеґрації. Проаналізовано погляди ділової еліти й дипломатів, представників провідних політичних партій і громадських об’єднань країни, друкованої преси щодо реґіональної інтеґрації та участі в ній країни. Ураховано головні зовнішньополітичні чинники процесу виходу зі складу Євросоюзу. Висновки. Британська політична стратегія взаємин із континентальною Європою у другій половині ХХ ст. еволюціонувала від традиційного дистанціювання й відмови від безпосередньої участі в європейській інтеґрації до повноправного членства за намагання пристосувати процеси розвитку ЄС до британських принципів зовнішньої політики. Суспільне ставлення до євроінтеґрації відзначалося нестабільністю, причинами якої були недостатня поінформованість громадян, євроскептичні позиції провідних партій, консерватизм суспільних настроїв і специфіка британської ідентичності, антиєвропейська пропаґанда преси. Суперечливий характер європейської політики урядів і недостатня популярність євроінтеґрації серед громадськості зумовили відсутність єдності в питанні майбутнього участі держави в Євросоюзі, заклали підвалини подальших проблем у стосунках Великобританії з ЄС.