Американці українського походження: демографічна й соціально-економічна характеристика (за оцінками вчених США): Українці за рубежем - Чернявський, С. В. (Український історичний журнал, 2025)
На підставі даних переписів 1970—1980 рр. та праць американських вчених аналізується становище американських українців на сучасному етапі. Зокрема, розглядаються географія їх розселення, мовні й демографічні особливості, проблеми освіти, рівень доходів, рід занять, житлові умови.