Залучення нацистською окупаційною владою аґітаторів та їх використання в усній і кінофотопропаґанді (1942–1944 рр.): Друга світова війна й Україна: проблеми та пошуки - Погорєлов , А. (Український історичний журнал, 2019)
Анотація. Мета дослідження – розкрити процес залучення пропаґандистів із середовища примусових працівників, радянських військовополонених, штатних службовців окупаційного апарату та спроби їх використання нацистською владою шляхом усної аґітації серед населення, створення пропаґандистських фото- й кіноматеріалів за їх допомогою. Методологія дослідження ґрунтується на принципах історизму, науковості, антропоцентризму. Для висвітлення проблеми застосовано методи історіографічного аналізу, історико-генетичний і проблемно-хронологічний. Наукова новизна. На основі неопублікованих документів Галузевого архіву Служби безпеки України, повідомлень окупаційної преси проаналізовано залучення, підготовку та ефективність використання аґітаторів в усній пропаґанді в період вербувальних кампаній із набору робочої сили до Третього Райху. Уперше детально висвітлено хід організації та перебіг «екскурсій» (як форми пропаґанди) для населення з України до «гітлерівськї Європи» впродовж 1943 р., визначено й коротко охарактеризовано склад учасників таких вояжів. Розкрито мету, механізм підготовки пропаґандистських фото- та кіноматеріалів нацистськими спецслужбами, внесок в їх створення безпосередніх учасників із Миколаївщини та інших окупованих реґіонів СРСР упродовж 1943–1944 рр. Уводиться в науковий обіг фото М.Ползунова – бурґомістра Миколаєва, голови спеціальної групи екскурсантів. Висновки. Нацистське керівництво мало далекосяжні наміри з ідеологічної обробки та використання пропаґандистів із середовища лояльних до «нових визволителів» категорій населення. Про це свідчить докладання чималих зусиль і ресурсів для створення спеціальних таборів із підготовки аґітаторів, проведення екскурсій для ретельно відібраних учасників з окупованої частини СРСР містами Європи, розробка масштабних маніпуляцій за їх участі зі створенням фото- та кіноматеріалів під контролем спецслужб Третього Райху. Такі пропаґандистські заходи мали певний вплив на частину населення під час вербувальних кампаній із набору робочої сили до Німеччини в період 1942 – початку 1943 рр. та позначилися на лояльному ставленні окремих мешканців до окупаційної адміністрації. Вони були розраховані на довгострокову перспективу за умови продовження бойових дій, проте вигнання нацистських загарбників з України й капітуляція Німеччини у Другій світовій війні унеможливили повну реалізацію таких планів.