Діалог у листах: з епістолярію Івана Лисяка-Рудницького й Мілени Рудницької (До 100-річчя від дня народження І.Лисяка-Рудницького) (вступна стаття й публікація Л.Буряк) - Буряк , Л. (Український історичний журнал, 2019)
Анотація. Публікуються фраґменти листування І.Лисяка-Рудницького й М.Рудницької з фонду вченого, який зберігається в архіві Альбертського університету. Епістолярій репрезентовано як документально-творчий феномен, синтез раціонального й емоційного, різновид персоніфікованого жанру та історичне джерело водночас, яке відкриває перспективи для подальшого поглибленого вивчення життя, науково-творчої та публіцистичної діяльності двох непересічних постатей українського інтелектуального середовища в еміґрації. Діалог у листах, щотривав упродовж майже тридцяти років, являє собою хроніку життя І.ЛисякаРудницького й М.Рудницької в різних культурних середовищах Європи, США, Канади. Він містить унікальну інформацію для реконструкції їхнього ментального світу. У відібраній для друку кореспонденції віддзеркалено широкий спектр характеристик, які визначають внутрішній світ, духовні, матеріальні, професійні пріоритети, стосунки з оточенням, розмаїття почуттів та емоційних станів авторів. Як жодне інше історичне джерело, приватне листування матері й сина особливо рельєфно відображає картину взаємин між ними, калейдоскоп настроїв, відбиває самооцінки, самоідентифікації, рефлексії, міркування з приводу еміґраційного життя. У листах, що друкуються, відображено не менш важливі історичні, культурні, соціальні контексти післявоєнної української інтелектуальної еліти, яка опинилась поза межами Батьківщини, її пошуки шляхів до самореалізації на чужині та адаптацію до викликів часу з урахуванням непростих міжлюдських стосунків. Актуальність публікації листування зумовлена, понад усе, багатовимірністю його контекстів. З огляду на це епістолярний діалог І.ЛисякаРудницького й М.Рудницької запропоновано для наукового осмислення в декількох ракурсах (діалог матері та сина; діалог двох українських інтелектуалів в умовах еміґрації; діалог у площині поколіннєвих та ґендерних опозицій), кожен з яких додає нові елементи до цілісної реконструкції ментального світу інтелектуалів.