Діяльність Т. Г. Шевченка у Київській археографічній комісії (1845—1847 pp.) - Сергієнко, Г. Я. (Український історичний журнал, 2025)
Діяльність Т. Г. Шевченка у Київській археографічній комісії (1845—1847) — важливий етап в його житті. Поет активно включився у наукові пошуки на ниві археології, фольклористики, етнографії, археографії, зробив певний вклад у їх розвиток, заклав міцні підвалини українського народознавства. Археографічні подорожі Т. Г. Шевченка по Правобережній і Лівобережній Україні збагатили його революційно-демократичні погляди, чому сприяло спілкування з простим народом.