Давньоруські печатки “дніслово”: З досліджень у галузі спеціальних історичних дисциплін - Німчук, В. В. (Український історичний журнал, 2025)
Традиційно вважається, що молівдовулами дънѣслово скріплювалися секретні повідомлення. Здавалося б, вичерпано всі можливості тлумачення тексту дънѣслово на давньоруських свинцевих печатках, а разом з цим і пояснення призначення булл. Детальний лінгвістичний аналіз дає змогу висунути нові прочитання легенди й інші пояснення призначення печаток. Не виключено, що первісне звучання легенди було дѣньє сълово («річ, мова посла; те, що казав посол»), і названими молівдовулами скріплювався запис того, що говорив від імені адресанта посол, для уникнення непорозумінь. Особливості мови напису вказують на те, що досліджувані вислі печатки вживалися принаймні від кінця XI ст. до XIII ст.