Гадяцьке продовження "Літопису Грабянки" з 1758 р. (вступна стаття й публікація Д.Вирського) - . (Український історичний журнал, 2019)
Публікується специфічна історіографічна пам’ятка середини XVIII ст. (близько 1758 р.) у жанрі так званого козацького літописання, щойно віднайдена у фондах Інституту рукопису НБУВ. Документ походить із Гадяча і є витвором канцеляристів Гадяцького козацького полку. Текст має чимало пов’язань із «Літописом Грабянки», тож може вважатися його своєрідним продовженням (екстрактом-продовженням). Виклад обіймає період 1654–1742 рр. і містить окремі факти, досі невідомі історіографічній традиції. Твір також представляє собою ориґінальну форму поширення історичних знань в Україні доби Просвітництва («відомість» про військові походи).