НАЦІОНАЛЬНА ОСВІТА У ЗБЕРЕЖЕННІ САМОБУТНОСТІ ЄВРЕЙСЬКИХ ГРОМАД ПОДІЛЛЯ - Даниленко, О.; Кононенко, В. (Український історичний журнал, 2019)
Визначено роль національної освіти у збереженні самобутньої культури євреїв Поділля. Розглядається місце традиційної освіти в контексті національної ідентичності єврейських громад реґіону в порівнянні з функціонуванням національної освіти євреїв загалом в Україні. Методологія дослідження базується на використані порівняльно-історичного, статистичного, структурно-функціонального, термінологічного методів зі врахуванням аксіологічного (ціннісного) підходу, що дав змогу розглядати єврейську національну освіту як самодостатнє утворення з системою певних цінностей, важливих для функціонування національної культури євреїв. Наукова новизна полягає в обґрунтуванні провідної ролі єврейської національної освіти як культурного феномена у збереженні самобутньої культури єврейських громад реґіону впродовж тривалого історичного періоду. Зазначено, що на території Поділля сформувалася одна з найпотужніших єврейських громад Східної Європи, що представляла собою субетнос – ашкеназі. Євреї Поділля, які тривалий період жили в умовах дискримінаційної політики, спрямованої на знищення основ національного життя, зуміли зберегти свою ідентичність і культуру. До включення території Поділля до складу Російської імперії серед місцевих євреїв зберігалася традиційна національна система освіти. Вона базувалася на міцному зв’язку навчання з релігією, традиціями єврейського народу, а навчальних закладів – з органами місцевого самоврядування євреїв (кагалами). Століттями єврейська спільнота зберігала свою національну самобутність, уникала повної асиміляції. Разом із релігією освітазахищала євреїв від втрати елементів національно-культурного життя та національних особливостей життя громади. Російська імперська влада намагалася заохотити євреїв до навчання у загальнодержавних закладах освіти, сподіваючись таким чином подолати їх культурну відокремленість, сформувати лояльність до імперії. Проте переважна більшість євреїв Поділля продовжували традиційно навчатися у хедерах і талмуд-торах. Нові перспективи для розвитку національної освіти відкрилися з 1917 р., після Лютневої буржуазно-демократичної революції в Російській імперії. Україна,яка сама боролася за незалежність, була лояльною до реалізації євреями права на національно-культурну автономію. Розвитку освіти сприяли декрети Української Народної Республіки (1917–1920 рр.). Центральне місце в підтримці світської національної освіти відігравали культурно-просвітницькі товариства «Тарбут» і «Культура-Ліґа». У цей час кількість національних закладів освіти євреїв Поділлі неухильно збільшувалася. Радянський уряд узяв курс на знищення релігійних навчальних закладів і витіснення івриту як мови навчання. Одночасно єврейські національні школи з мовою навчання їдиш розглядалися як елемент радянізації євреїв. Тож на Поділлі в період «коренізації» збільшилася кількість національних єврейських шкіл, закладів професійної та спеціальної освіти. Проте з кінця 1940-х рр. органи партійної й державної влади запровадили курс на асиміляцію та знищення національного життя євреїв. Останні в реґіоні національні світські заклади освіти було закрито наприкінці 1930-х рр. Із проголошенням незалежності України з’явилися нові можливості для відновлення національної освіти єврейських громад Поділля. У цей час освіта й релігія стали основними елементами відновлення та збереження національно-культурного життя єврейського народу. Проте через різке зменшення кількості населення на сьогодні в реґіоні діє лише одна приватна загальноосвітня єврейська школа, а національна освіта громади впроваджується переважно через систему недільних шкіл і позакласних заходів при культурних, релігійних організаціях. Зазначається, що єврейська національна освіта є певним культурним та соціальним феноменом, який допоміг євреям тривалий час в умовах бездержавності зберегти цілісність свого народу. Саме освіта, що була нерозривно пов’язана з релігією, відіграла чи не основну роль у збереженні своєрідності єврейських громад Поділля.