Карпатська Україна як етап українського державотворення: До 450-річчя Люблінської унії - Віднянський, С. (Український історичний журнал, 2019)
Здобуття автономії Підкарпатської Русі (Закарпаття) у складі Чехословаччини у жовтні 1938 р. і проголошення незалежності Карпатської України в березні 1939 р. ввійшло в історію як відчайдушна спроба українців напередодні Другої світової війни відновити національну державність на окремо взятій етнічній території як зародок майбутньої соборної України. Ці події стали другим у минулому столітті, після Української національної революції 1917–1921 рр., етапом у боротьбі українців за створення національної держави. Водночас цей феномен української історії викликав чимало фальсифікацій і необґрунтованої критики як свого часу з боку радянських істориків, так і зарубіжних та деяких сучасних закарпатських авторів із метою дискредитації перебігу й значення державотворчих процесів на Закарпатті наприкінці 1930-х рр. і все ще залишає чимало дискусійних питань для дослідників. Із нагоди 80-річного ювілею проголошення незалежності Карпатської України й з урахуванням сучасних реалій особливо важливим видається звернення до уроків державотворення, зокрема нове бачення (прочитання) історичних подій, які відбувалися на Закарпатті напередодні Другої світової війни. На основі аналізу значного історіографічного доробку та використання документальних джерел із проблеми у статті висвітлюються, поряд із вузловими й дискусійними питаннями власне історії Карпатської України, історичні події, що передували проголошенню її незалежності, а саме характер і генеза суспільно політичних та особливо національнокультурних процесів на Закарпатті, передусім динамічні, складні події у краї та навколо нього після завершення Першої світової війни і часів його входження до складу Чехословаччини в 1919–1939 рр., які підготували ґрунт для здобуття автономії і проголошення незалежності Карпатської України. Наголошується також на історичному значенні розбудови карпатоукраїнської державності, зокрема її впливі на актуалізацію загальноукраїнських проблем у міжнародних відносинах і розвиток національно-визвольного руху українського народу за суверенну, незалежну, соборну національну державу.