Євангельські християни-баптисти в УРСР (середина 1940 – середина 1980-х рр.): взаємини з владою, особливості та трансформації релігійного життя - Бондарчук , П. (Український історичний журнал, 2018)
Висвітлюється політика радянської влади щодо євангельських християнбаптистів та її зміни в повоєнний час, у роки хрущовського наступу на релігію й у період «застою». Розглянуто об’єднання з баптистами євангелістів, частини п’ятидесятників, менонітів та інших протестантських деномінацій, основні аспекти внутрішньоконфесійного життя цієї релігійної течії, а саме підпільні форми існування євангельсько-баптистських громад, які перебували поза контролем органів влади. Висвітлено антирелігійні дії радянського режиму, різні форми переслідувань, зокрема незаконне закриття молитовних будинків, порушення прав віруючих, формування неґативної суспільної думки, притягнення вірян до адміністративної та кримінальної відповідальності. Порушено питання розколу у Союзі ЄХБ, причиною якого став спротив віруючих державній антирелігійній політиці. Розглянуто мережу релігійних організацій в УРСР, кількісний склад та соціально-демографічні характеристики. Особливу увагу приділено релігійній поведінці віруючих. Висвітлено відвідування ними молитовних будинків та нелеґальних молитовних зібрань, участь у богослужіннях на великі свята, у релігійних демонстраціях тощо.