Патони (Паттони) та Паттон-Фантон-де-Веррайони: генеалогія роду: До 100-річчя Національної академії наук України - Томазов , В. (Український історичний журнал, 2018)
Висвітлюється історія та реконструюється генеалогія роду Патонів, з якого походить ціла плеяда видатних діячів – військовики (Петро Іванович Патон, Петро Іванович Патон-Фантон-де-Веррайон, Микола Іванович Патон, Олександр Миколайович Патон), дипломат (Оскар Петрович Патон), правники (Іван Петрович Патон, Оскар Миколайович Патон), архітектор (Петро Юрійович Патон), земський і громадський діяч (Михайло Оскарович Патон) та науковці (Євген Оскарович Патон, Володимир Євгенович Патон, Борис Євгенович Патон, Євгенія Борисівна Патон). Використано переважно джерела офіційного походження з архівосховищ України та Росії, зокрема справи про дворянство, що містять величезну кількість матеріалів як власне генеалогічного, так і загального біографічного характеру. Усі документи мають високий рівень достовірності. Незважаючи на це, під час верифікації інформації здійснювалося їх критичне осмислення та зіставлення з іншими джерелами.