Роль міжнародних зв’язків університетів у становленні академічної науки в Україні на початку ХХ ст.: До 100-річчя Національної академії наук України - Іваненко , О. (Український історичний журнал, 2018)
На основі документів Центрального державного історичного архіву України, Державного архіву міста Києва, Інституту рукопису Національної бібліотеки України ім. В.І.Вернадського, матеріалів періодики, спогадів сучасників у статті розкриваються основні тенденції розвитку міжнародних зв’язків Харківського, Київського й Новоросійського університетів упродовж ХІХ – початку ХХ ст. у контексті формування передумов для заснування Української академії наук (1918 р.). Аналіз індивідуального досвіду представників професорсько-викладацької колеґії в поєднанні з синтезом локальних явищ науковоосвітнього життя українських ґуберній Російської імперії сприяє відкриттю нових ракурсів та акцентів у розвитку загальноєвропейського культурно-цивілізаційного процесу. Конкретно-історичне вивчення траєкторій міжнародної діяльності університетів Наддніпрянської України відкриває перспективи більш глибокого осягнення історії європейської освіти та науки в макромасштабі. Взаємовплив внутрішнього світу, світогляду, життєвого шляху окремої особи, сім’ї як базового соціального інституту та ґлобальних культурних і суспільно-політичних явищ виразно простежується на прикладі постатей ученого-економіста І.В.Вернадського та його сина – В.І.Вернадського, з іменем якого пов’язана інституціалізація Української академії наук, на ґрунті культурно-освітніх і наукових процесів попередніх історичних періодів, невід’ємною складовою яких була діяльність, зокрема і в міжнародному контексті, університетів Наддніпрянської України.