Проблема української економіки в науковій і громадській думці XIX–XX в. (До 90-річчя першої публікації статті) (вступна стаття О.Яся) - Оглоблин, Олександр (Український історичний журнал, 2018)
Метою дослідження є аналіз концептуальної пропозиції О. Оглоблина в українській історіографії 1920-х рр. Методологія дослідження базується на стратегії інтердисцплінарності. Наукова новизна пов’язана з вивченням концепції О. Оглоблина. У статті О. Оглоблина висувається та обґрунтовується теза про господарську автономію України як наріжний концепт економічної історії України ХІХ – початку ХХ ст. Обстоюється думка, що тодішній економічний процес на українських обширах варто репрезентувати у вигляді тріади: «територіальна економіка» – «національна форма» – «національне визволення». Показується, що соціально-економічні події, явища та процеси транслювалися до культурної свідомості суспільства, що продукувало низку візій щодо осмислення становища «українського господарства» спершу в «територіальній», згодом – «національній» формах у науковій і суспільній думці ХІХ – початку ХХ ст. Висновки. У передмові наголошується, що концептуальна пропозиція О. Оглоблина наприкінці 1920 х рр. спиралася як на позитивістські канони історієписання (органіцизм, детермінізм, каузальність, фактографічний документалізм), так і деякі вимоги марксистської методології (матеріалістичне тлумачення, домінація економічних законів). Зазначається, що в тодішніх концептуальних пропозиціях ряду українських істориків, передусім О. Оглоблина і М. Слабченка, вибудовувалися антиколоніальні дискурси. Підкреслюється, що в типологічному плані концепція О. Оглоблина в багатьох аспектах нагадувала візію М. Волобуєва, зокрема його тезу про УСРР як історично оформлений національно-господарський організм. Відзначається, що подібність концепцій О. Оглоблина та М. Волобуєва походила не тільки зі спільної конструктивної основи, а й базувалася на розгортанні антиколоніальних дискурсів.