Богдан Осадчук: "Мене називають "отаманом”, що керується винятково власною думкою та власним пером" - Шаповал , Ю. (Український історичний журнал, 2018)
Розглядається життя та діяльність журналіста й дослідника Богдана Осадчука, його значущість для зміцнення польсько-українських відносин у 1950–2000-х рр., його співпраця з Є.Ґедройцем, головним редактором еміґрантського журналу «Культура», що видавався в Парижі в 1947–2000 рр. Автор статті поставив перед собою завдання створити реалістичну біографію Б.Осадчука. Було зібрано й вивчено маловідомі чи взагалі незнані факти, проаналізовано недоступні раніше архівні документи. Наголошено, що Б.Осадчук виріс і виховувався в мультикультурному середовищі. Він засуджував будь-який шовінізм, сповідував ліберальні цінності. Йому вдалося поєднати ідентичність українського еміґранта з ідентичністю європейського демократа. Сімдесят років він прожив у Берліні (1941–2011 рр.), тут закінчив університет, тут став відомим як журналіст «Александр Кораб». Під цим псевдонімом його десятиліттями знали читачі німецьких газет і найстарішого швейцарського часопису «Neue Zürcher Zeitung». Для цього авторитетного видання він писав упродовж понад півстоліття матеріали про події у СРСР і країнах «соціалістичного табору». Крім того, активно співпрацював із радіо й телебаченням. Показано, як радянські та польські комуністичні спецслужби полювали на Б.Осадчука, стежили за ним, намагалися його завербувати. Він вів власну гру й не дав себе обдурити. Ідеться також про наукові здобутки Б.Осадчука – професора Вільного університету Берліна (Freie Universität Berlin) та Українського вільного університету (УВУ) в Мюнхені, автора фундаментальних публікацій. Уперше висвітлено обставини останніх років життя журналіста та дослідника.