Листи Михайла Грушевського до Олафа Брока (вступна стаття й публікація В.Тельвака) - . (Український історичний журнал, 2018)
Мета дослідження – з‘ясувати особливості взаємин М. Грушевського з О. Броком на підставі листів українського вченого, котрі відклалися у відділі рукописів Національної бібліотеки Норвегії в Осло. Методологічне підґрунтя роботи становить міждисциплінарний підхід. При цьому важливу роль відіграли методи філософського, загальнонаукового та конкретно-історичного характеру. Особливий акцент зроблено на структурно-функціональному системному аналізі історіографічних фактів, порівняльно-історичному методі та методі критичного аналізу документального матеріалу, виходячи з принципів об’єктивності й історизму. Наукова новизна полягає в тому, що уперше публікуються листи Михайла Грушевського до Олафа Брока, що відклалися в архіві вченого у відділі рукописів Національної бібліотеки Норвегії в Осло. Висновки. Епістолярій висвітлює малознані контакти вчених упродовж 1923-1927 рр. Безпосереднім приводом до налагодження листування стала тогочасна трагедія українського народу – перший за хронологією Голодомор (1921-1923) на наддніпрянських землях. Знаючи про дружні взаємини О. Брока з Ф. Нансеном, М. Грушевський мав намір спрямувати рятівничу місію останнього в Україну, адже відомою була її суттєва допомога російській інтелігенції. У цій справі вчений особисто зустрічався з норвезьким славістом у столиці Норвегії, а також листувався з ним у справах допомоги голодуючим українцям. Під впливом зустрічей з М. Грушевським і його листів, О. Брок перейнявся трагедією українського народу, організувавши збірку коштів. Також у листах М. Грушевського присутнє обговорення й суто наукових проблем. Вчений інформує О. Брока про діяльність Українського соціологічного інституту, просить позичити потрібні для роботи книги, радиться з приводу можливості поширення еміграційних видань в радянській Україні через місію Нансена, а в подяку надсилає свої та доньчині праці. Опубліковані листи дозволяють говорити про те, що саме М. Грушевський був ініціатором обрання О. Брока дійсним членом ВУАН у червні 1924 р. В останніх листах міститься обговорення проблеми налагодження співпраці О. Брока з українською Академією наук. Ключові слова: М. Грушевський, О. Брок, українська інтелігенція, місія Нансена, ВУАН.