Українці в особливих таборах ҐУЛАҐ - Алланіязов, Т. (Український історичний журнал, 2018)
Розглядаються основні статистичні дані про кількість українців в особливих таборах упродовж 1950–1954 рр., які свідчать про те, що в’язні української національності становили майже половину табірного континґенту. Вони відрізнялися від інших ув’язнених своєю згуртованістю, безкомпромісною антирадянською позицією, наявністю безпосереднього досвіду участі в бойових діях. Саме це зумовлювало численні акції непокори, що відбувалися в особливих таборах ҐУЛАҐ МВС СРСР: волинки, страйки, утечі, організація фізичного й морального терору стосовно окремих категорій в’язнів, голодування, збройні виступи проти табірної адміністрації. Серед організаторів цих акцій часто були колишні члени ОУН, учасники антирадянського повстанського руху у Західній Україні. Безпосереднім наслідком таких подій стала серія повстань в особливих таборах у 1953–1954 рр. і крах системи ҐУЛАҐ.