Роль дипломатичних установ у започаткуванні українсько-болгарських міждержавних відносин (1918–1921 рр.) - Матяш , І. (Український історичний журнал, 2018)
Висвітлюються основні напрями діяльності болгарського дипломатичного представництва в Українській Державі та посольства Української Держави/Української Народної Республіки в Болгарському царстві. Реконструюються події, пов’язані зі встановленням і розвитком українсько-болгарських дипломатичних відносин у 1918–1921 рр., з’ясовується роль перших представників Болгаріїв Україні та України – у Болгарії (І.Шишманова й О.Шульгина) при реалізації міждержавних домовленостей, викладених у Брестському мирному договорі, обстоюванні державних інтересів та захисті прав громадян своїх країн. Українсько-болгарські зносини в період між зимою 1918 та літом 1921 рр. розглядаються як вдала спроба встановлення міждержавних відносин відповідно до норм міжнародного права. Дипломатичні представники обох країн отримали свої повноваження згідно з Брестським мирним договором. Обрання такого типу дипломатичного представництва, як посольство, також свідчило про взаємну повагу між двома державами. Близькими були й завдання дипломатичних представництв, з очевидно більш вираженим економічним інтересом із болгарського боку та політичним – з українського. Вітчизняне представництво докладало максимальних зусиль у справі інформування болгарського суспільства про українську національну ідею та боротьбу України за державну незалежність. Посольства обох країн припинили свою діяльність через не залежні від них обставини, однак заклали підвалини українсько-болгарських міждержавних відносин.