Кримськотатарський аспект національної політики Кремля у Кримській АСРР (1921–1928 рр.) - Бикова , Тетяна (Український історичний журнал, 2018)
Розглядається кримськотатарська складова в національній політиці радянської влади у Кримській АСРР років непу. У науковий обіг уперше вводяться документальні матеріали Державного архіву Автономної Республіки Крим, які встановлюють, чому політика коренізації на півострові набула форм татаризації, а також чому реальна татаризація різко зупинилася в 1928 р. Розглядається ряд питань, присвячених освітнім проблемам у середовищі кримськотатарського населення, упровадженню нового алфавіту тощо. Простежено, яким чином репресії щодо кримськотатарського керівництва Кримської АСРР відбилися на згортанні процесу татаризації.