Про суд історії (До 60-річчя заснування "Українського історичного журналу" та 50-ліття першої публікації статті Ф.Шевченка) (вступна стаття О.В.Яся) - . (Український історичний журнал, 2017)
У статті першого головного редактора «Українського історичного журналу» Ф.Шевченка висунуто своєрідну візію про призначення та фах історика, пов’язану з реконцептуалізацією старої ідеї про «суд історії». Обстоюється теза про моральний і фаховий обов’язок історика дотримуватися у висвітленні й репрезентації минувшини професійних канонів, зокрема об’єктивності, неупередженості та фактографічної достовірності. Висловлюється думка про імовірнісний і навіть парадоксальний характер історичного знання, котрі не обов’язково корелюються із «законами історичного розвитку», окресленими канонами «історичного матеріалізму».