Київське ґубернське правління: організація діяльності (кінець XVIII – початок ХХ ст.) - Ніколайчук , Дмитро Олександрович (Український історичний журнал, 2017)
Аналізуються повноваження Київського ґубернського правління, висвітлюються історико-правові та організаційні аспекти діяльності цієї інституції державної влади на місцях, визначаються етапи формування. На основі широкого комплексу архівних матеріалів доводиться, що ґубернське правління стало однією з ключових адміністративних установ краю та разом із ґубернатором виконувало адміністративну й контрольно-виконавчу функції, будучі головним колеґіальним органом імперської влади, що вирішував основні питання життя території.