Політико-конфесійні орієнтири православних канцеляристів рубежу XV–XVІ ст. - Русина , Олена Володимирівна (Український історичний журнал, 2017)
Досліджується вкрай недостатньо вивчений аспект історії державної канцелярії Великого князівства Литовського. Акцентується роль, яку відіграв її персонал у розвитку культури кінця XV – початку XVІ ст. Розглядаються випадки, коли писці самі виступали як письменники або ж сприяли тогочасному літературному процесові. Також аналізується світогляд, уявнений в їхніх працях і культурних починаннях.