Суб’єктний складник аграрного питання як одна з передумов Української революції 1917–1921 рр. - Корновенко , Сергій Валерійович (Український історичний журнал, 2017)
Розглядається суб’єктний фактор аграрного питання як одна з передумов Української революції 1917–1921 рр. Обґрунтовано причини глибинних соціокультурних трансформацій на селі початку ХХ ст. На авансцені історії з’явився новий активний суб’єкт – селянин-ідеоман. Селянська революційність стала каталізатором інституційних змін тогочасної російської імперської моделі. В Українську революцію 1917–1921 рр. селянство ввійшло зі значним досвідом поведінки активного суб’єкта історії, багато у чому зумовивши її причини, перебіг і фінал.