Образ українського інтелектуала ХІХ ст. (Микола Костомаров). - Гончар , Ольга Трохимівна (Український історичний журнал, 2017)
На прикладі постаті видатного українського вченого-гуманітарія і громадського діяча М.Костомарова висвітлюється узагальнений образ інтелектуала ХІХ ст. Основна увага приділяється ключовим подіям його біографії, які стали показовими для розуміння його походження, характеру, світогляду, соціокультурного оточення, громадянської позиції, стосунків із близькими, друзями, владою та їх впливу на творчу спадщину. До аналізу залучено джерела особового походження, сучасну історичну, історіографічну та художню літературу. Дано оцінку деяким дискусійним проблемам, що існують навколо образу М.Костомарова впродовж багатьох років. Актуалізуються підстави для створення інтелектуальної біографії вченого відповідно до вимог часу.