Ганебна поразка чи "піррова перемога"? (До історії російсько-турецької війни 1828–1829 рр.) - Скрипник , Анатолій Юрійович (Український історичний журнал, 2017)
Аналізується використання російським самодержавством території України як плацдарму для підготовки війни з Туреччиною. На основі архівних джерел окреслено політичні, соціальні й гуманітарні наслідки збройного конфлікту для імперського війська та населення.