Соціальні аванси та матеріальні вигоди від посідання полкового уряду в Гетьманщині: шляхетство, маєтності, соболі… - Горобець , Віктор Миколайович (Український історичний журнал, 2017)
Аналізується проблема матеріальної винагороди козацьких старшин Української держави раннього нового часу за виконання ними функціональних обов’язків полковників Війська Запорозького. Зокрема увага звертається на соціальні аванси козацьких старшин, що проявлялися насамперед в їх допущенні до шляхетства Речі Посполитої та дворянства Московського царства. Досліджуються можливі способи отримання полковниками ранґових і спадкових маєтностей, а також співвідношення різних форм землеволодіння серед представників полковницької корпорації та реґіональні особливості процесу зростання старшинського землеволодіння в Гетьманщині. Висвітлюються мотиви надавчих ініціатив гетьманського й царського урядів. З’ясовується, які чинники визначали перелік можливих статей збагачення представників полковницької корпорації та від чого залежали його розміри. При цьому увага акцентується на очевидних проявах непотизму, патрональних зв’язках при розподілі земельного фонду Гетьманщини серед полковників.