Національні товариства в Одесі в XIX – на початку XX ст. - Білоусова, Лілія Григорівна (Український історичний журнал, 2017)
На підставі широкого кола архівних джерел висвітлено процес формування та діяльність громадських об’єднань, створених в Одесі певними етнічними або етнічно-релігійними групами населення впродовж XIX – на початку XX ст. За допомогою історико-генетичного, типологічного, компаративного методів показано зростання соціальної активності представників різних націй і народів, які розмовляли на понад 50 мовах і згуртовувалися для збереження або відродження національної самоідентичності, традицій, культури в умовах російського абсолютизму. Проаналізовано діяльність і вперше узагальнено відомості щодо національних товариств Одеси, які, відповідно до завдань, поділялися на благодійні, культурно-освітні, просвітницькі, професійні, спортивні, військові, політичні тощо.