Українське питання у статті грецького інтелектуала ХІХ ст. - Андрулакіс, Еммануїл (Український історичний журнал, 2025)
Мета полягає у введенні в науковий обіг досі невідомої грецької публікації останньої чверті ХІХ ст. про Україну та в розгляді контексту її появи. Методологія. Використано комплекс джерелознавчих методів, спрямованих на пошук, виявлення, відбір джерела (евристичний), його критичний аналіз, визначення рівня інформативності. Наукова новизна. В науковий обіг уводиться присвячений українському питанню текст 1877 р. — як внесок у загальну дискусію про «імперське знання» та національні справи в Європі того часу. Основні результати. Здійснено переклад із грецької мови на українську статті А. Економоса «Російська етнографія» та її першопублікацію, досліджено історико-культурний контекст її написання, проведено інтерпретацію основних смислів цього тексту з огляду на поточні історичні умови. Висновки. Стаття грецького інтелектуала відображала загальні тенденції критики Російської імперії з боку ліберального середовища Греції, але також може бути пов’язана з іншими працями, написаними поза межами України, які стосувалися українського питання.