Польща / поляки в українській історії: образи українського радянського історієписання - Яремчук, Віталій (Український історичний журнал, 2025)
Мета — показати зміст та сутність образів Польщі / поляків в українській минувшині, які були концептуалізовані в українському радянському історієписанні. Методологія базується на методах інтелектуальної історії, історіографічного аналізу, історіографічного синтезу. Наукова новизна. Вперше системно висвітлено питання про співвідношення політичних, ідеологічних й інтелектуальних чинників у трактуваннях українськими радянськими істориками ролі польського фактора в історії України. Основні результати. Інтерпретація історичної ролі Польщі / поляків у минулому українського народу визначалась незмінним із 1930-х рр. спрямуванням кремлівської національної політики на звеличування Росії / росіян як рятівників та захисників українців від зловорожих сусідів. Польща й поляки виглядали ідеальним ворогом — зручним і зрозумілим. Саме політична кон’юнктура змушувала або збільшувати антипольську риторику (зокрема для виправдання радянських анексій 1939—1945 рр.), або ж притримувати її (як-от після створення ПНР). Трактування польського чинника в історії України в українському радянському історієписанні змінювалося: від образу «слабкого ворога» (1920-ті — початок 1930-х рр.) до образу «запеклого ворога» (середина 1930-х — початок 1940-х рр.), а згодом — «запеклого друга» (середина 1940-х — 1980-ті рр.). Роль інтелектуальних й ідеологічних впливів у цьому процесі — наукового осмислення реальної історії українсько-польських відносин, спадщини української національної та радянської «марксистської» історіографій 1920 — початку 1930-х рр. — уявляється менш вагомою.