Григорій Андрійович Полетика: до 300-річчя від дня народження - Литвинова, Тетяна (Український історичний журнал, 2025)
Мета — представлення постаті Григорія Полетики як лідера ідейної боротьби української еліти за реформування державних інститутів Гетьманщини перед загрозою централізаторського наступу імперської влади. Методологічну основу становить спектр прийомів і методів інтелектуальної та соціальної історії в поєднанні з підходами біографістики. Наукова новизна полягає у залученні нових комплексів джерел для створення інтелектуальної біографії громадського діяча другої половини ХVIII cт., уточнення фактів життя й діяльності, інтерпретації його позиції як захисника інтересів і прав не лише еліти, а всіх соціальних груп. Основні результати. На широкій джерельній основі суттєво уточнено факти біографії, внесок Г. Полетики у формування інтелектуального ландшафту Гетьманщини, в розробку концепції домодерної національної ідентичності. Він був переконаний, що цілісність та автономія Батьківщини залежать від збереження прав усіх соціальних груп, а тому став визнаним авторитетом у захисті прав міщан, духовенства, козаків, цілого народу. Виступав за управління Гетьманщиною через колективні форми — ради, сеймики, сейми, де справи вирішувалися б із залученням представників усіх груп населення — шляхти, козацтва, міщанства, духовенства, а в найважливіших випадках і поспільства. Г. Полетика не закликав повернутися в минуле та зберігати «старовину». Активно інструменталізуючи історію, він бачив у традиціях Гетьманщини потужне знаряддя модернізації за прикладом освічених народів. Спадок цього діяча відіграв ключову роль у формуванні ідейних настанов і національної свідомості наступного покоління українських патріотів.