Британське сприяння у зміцненні протитанкових та артилерійських спроможностей ЗС України у 2022—2024 рр. - Рудько, Сергій; Марченко, Ярослав (Український історичний журнал, 2025)
Мета полягає в дослідженні внеску Сполученого Королівства у забезпечення Збройних сил України протитанковими засобами й артилерійським озброєнням та в оцінці значення цієї допомоги для посилення обороноздатності нашої країни, її впливу на хід бойових дій упродовж 2022—2024 рр. Методологія ґрунтується на комплексному аналізі джерел, у тому числі урядових заяв, матеріалів аналітичних центрів, статистичних даних щодо кількості переданого озброєння. Використано загальнонаукові методи порівняння, систематизації, узагальнення. Наукова новизна. Вперше висвітлюється британська військова допомоги, зокрема постачання сучасних протитанкових ракетних комплексів та артилерійських систем. Розкривається специфіка взаємодії союзників у сфері оборони, проаналізовано зміну підходів Лондона до надання допомоги залежно від ходу війни. Основні результати. Сполучене Королівство як один із найактивніших партнерів України почало надавати військову допомогу ще до відкритого російського вторгнення. Вже у січні 2022 р. надійшли протитанкові засоби NLAW, «Javelin», а згодом гаубиці L119, самохідні артустановки AS-90, реактивні системи залпового вогню M270. Британський уряд швидко реагував на запити Києва, надаючи боєприпаси як радянських, так і сучасних західних каліб рів. Військова допомога також охопила навчання українських військовослужбовців. У різні фази війни вона демонструвала гнучкість й адаптивність до потреб ЗС України, до того ж мала потужний символічний характер, спонукаючи інших союзників до активніших дій.