Опис маєтностей Сулим 1787 р. (вступна стаття й публікація І. Кондратьєва, С. Шуміло) - Кондратьєв, Ігор; Шуміло, Світлана (Український історичний журнал, 2025)
Мета публікації — запровадження до наукового обігу досі неопублікованого опису маєтностей Сулим 1787 р. Методологія. Текст джерела передано за допомогою науково-критичного методу. Також здійснено історіографічний, джерельний, мовознавчий аналіз. Наукова новизна. Вперше публікується документ, який містить чимало нових деталей, що суттєво доповнюють історичний контекст життя й побуту козацької старшини доби Гетьманщини. Висновки. Рід Сулим один із найбільш досліджених, але попри наявність двох збірок матеріалів, так званих Сулимівського та Мотижинського «архівів», опублікованих О. Лазаревським, ще й зараз можна віднайти унікальні свідчення. Такою знахідкою став опис статків померлого бунчукового товариша Матвія Сулими, зроблений членами дворянської опіки в 1787 р. Тут згадане все рухоме та нерухоме майно, що знаходилося в м. Вороньків і його окрузі тодішнього Київського повіту. Реєстр дає уявлення про різноманітні сфери життя козацької старшини другої половини ХVІІІ ст., містить унікальні подробиці побуту, архітектури, промислів, господарства, розкриваючи в багатьох випадках давніші традиції. Унікальним можна назвати наведений перелік документів фамільного архіву Сулим, а сам опис є оригінальним зразком діловодства кінця ХVІІІ ст.