Відображення території України у сучасній європейській картографії - Сосса, Ростислав (Український історичний журнал, 2025)
Мета — критично проаналізувати зображення території України, зокрема Кримського півострова та українсько-російського державного кордону, сучасними картографічними виданнями, поширюваними в Європі. Методологічну основу дослідження становлять сучасні уявлення про картографію як важливий метод фіксування подій та явищ і про значення карти як важливого історичного документа. Використано принципи критичності й неупередженості, загальнонаукові методи аналізу, синтезу. Результати. В умовах війни, що триває, захоплення агресором та незаконного включення до складу РФ частини території України перед картографами постало непросте питання щодо відображення України й українсько-російського державного кордону. Аналіз сучасних картографічних творів, що пропонуються європейським споживачам, показав неоднозначні підходи, адже далеко не на всіх них територію України відтворено відповідно до норм міжнародного права. Немало європейських та американських картографічних видавництв представляють Україну на картах, атласах, глобусах тенденційно, наприклад, використовують умовне позначення спірного державного кордону для позначення Криму, Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, ділянки українсько-російського кордону в межах Донеччини й Луганщини. Кримський півострів зображується як складова частина РФ або ж як спірна між Україною та Росією територія. Державний кордон у Керченській протоці маркується як «кордон, на який претендує Україна». На картах уміщують маніпулятивні тексти, якими виправдовують недотримання норм міжнародного права. Крім того, в європейських країнах поширюються мапи російських видавництв, які пропагують включення окупованої (й не тільки) частини України до складу РФ. Висновки. Зображення українсько-російського кордону у сучасній європейській картографії часто є неприйнятним. Сферу картографії, зокрема розповсюдження картографічних творів для масової аудиторії з невірним зображенням території України, можна вважати однією з технологій «гібридної війни» РФ проти України.