Яків Оренштайн — видавець-українофіл - Монолатій, Іван (Український історичний журнал, 2025)
Мета — висвітлити маловідомі факти біографії, основні віхи життя й діяльності відомого українського видавця єврейського походження родом із Коломиї Я. Оренштайна, визначити його місце та роль в українсько-єврейських культурних і політичних взаєминах, дослідити суспільно-політичний портрет. Використано різноманітні методи дослідження, в тому числі порівняльно-історичний, проблемно-хронологічний, мікроісторичний, історії повсякдення, етнічної біографістики. Наукова новизна. Висвітлюються маловідомі факти біографії й діяльності Я. Оренштайна в контексті українсько-єврейських та українсько-німецьких взаємин, що дозволяють повноцінно розкрити роль видавця в міжнаціональних зв’язках, конструктивній співпраці з українськими політичними й культурними елітами. Залучено нові архівні знахідки, що значно коригують або уточнюють відому інформацію. Основні результати. Постать Я. Оренштайна — одна з чільних в українському культурному й політичному дискурсі 1910—1930-х рр. До його заслуг в історії вітчизняної культури належить створення та функціонування видавництв «Галицька накладня», «Українська накладня», промоція української книжки в Європі й Америці міжвоєнного періоду, а також участь в українському еміграційному житті.