Автобіографічна та біографічна інформація у проповідях Стефана Яворського 1690-х рр. - Яременко, Максим (Український історичний журнал, 2025)
Мета полягає в аналізі біографічних даних про вище духовенство Київської митрополії,які містяться в понад сорока неопублікованих проповідях Стефана Яворського, написаних під час його перебування в Києві в 1690-х рр. Ці автографи, досі недостатньо проаналізовані, виступають важливим джерелом біографістики, на методологічних підходах котрої, а також на критичному методі й почасти історичній герменевтиці ґрунтується дослідження. Фахівці зазвичай звертають увагу на літературні, жанрові, догматичні особливості ранньомодерних українських казань. На основі прямої (конкретні факти) чи непрямої (натяки, алюзії, риторика) інформації з проповідей удалося доповнити біограми, навести додаткові аргументи в дискусіях або показати, як сучасники сприймали та оцінювали життя помітних церковних адміністраторів й інтелектуалів Лазаря Барановича, Варлаама Ясинського, Мелетія Вуяхевича, Серапіона Полховського, Йоасафа Кроковського, Інокентія Поповського. Казання Стефана Яворського містять також цінну автобіографічну інформацію. Висновки. З’ясовано, зокрема, дату постригу автора та його уявлення про чернече покликання; світське ім’я, місця навчання, час постригу Поповського; доповнено інформацію щодо промоції Кроковського на переяславського єпископа й про викладачів і звершення Вуяхевича, а також Ясинського; уточнено обставини хіротонії Полховського, ставлення до Барановича як того, хто заслуговує на статус святого тощо. З проповідей Яворського вкотре стає зрозуміло, що київські інтелектуали були тісно пов’язані горизонтальними й вертикальними зв’язками, в яких важили розуміння про спільних патронів, освіта (зокрема контакти професор — студент) і пов’язана з нею діяльність (викладання чи адміністративні обов’язки). Інформація про згадане коло осіб не вичерпує потенціал текстів київського казнодії. В перспективі проповіді Яворського також слід аналізувати як джерело з історії не лише біографій, а й церковних практик і повсякдення.