Воєнне десятиліття. Історичні публікації НАН України 2014-2023 рр. - Радченко, Анна; Болкотун, Зоя (Український історичний журнал, 2024)
Мета дослідження. На основі документопотоку академічних книжкових видань, що увійшли до рубрики «Історія» щорічних анотованих каталогів книг НАН України протягом десяти років російсько-української війни (2014—2023) виявити тенденції кількісних і тематичних змін у публікаціях установ НАН України в галузі історії та спробувати надати деякі прогнози на найближчий час. Дослідження виконано за допомогою методів бібліографічного аналізу, а саме кількісного аналізу первинних документів, систематизації та аналізу інформації, наукового узагальнення, контент-аналізу наукових документів, вивчено 1121 видання. Основні результати. Схарактеризовано розподіл видань за типами (жанрами), роками, мовами основного тексту, країною і містом видання, установами, які підготували кожну з книг, а також за книжковими серіями. Показано хронологічну зміну жанрової належності видань: на тлі загального скорочення щорічної кількості назв відбувається збільшення кількості навчальної та науково-популярної літератури з одночасним зменшенням кількості назв наукових монографій. Контент аналіз за назвами й анотаціями книг дав змогу виявити наскрізні теми, присутні в усіх роках, і зміну тематичного спрямування значної частини документопотоку у відповідь на суспільні запити на вивчення війн, до яких була залучена Україна, дослідження засад українського націєтворення, реконструювання та рефлексування раніше замовчуваних чи хибно трактованих за радянських часів подій. Перспективи подальших досліджень. Отримані результати можуть слугувати відправною точкою подальших наукометричних досліджень публікаційної активності науковців НАН України. Практичне значення. Викладені висновки свідчать про великий потенціал створення науково-популярної та навчальної літератури в установах НАН України, спроможність оперативно надавати відповіді на соціально значущі питання, а також про чималу здатність до трансформації й трансляції історичного знання щодо подій давньої реконструйованої та актуальної сьогоденної історії. Оригінальність дослідження. Огляд документопотоку книжкових видань НАН України у царині історії за воєнне десятиліття виконано вперше.