Нові соціально-економічні явища у Західній Європі й Гетьманщині у другій половині ХVІІ ст.: історико-порівняльний аналіз - Гуржій, Олексанр; Залєток, Наталія (Український історичний журнал, 2020)
Мета статті – проаналізувати та порівняти нові тенденції соціально-економічного життя у Західній Європі та Гетьманщині у другій половині ХVІІ ст. Методологія дослідження базується на принципах історизму та детермінізму. Автори використали як загальнонаукові (аналізу, синтезу, аналогії, абстрагування, узагальнення), так і спеціально-історичні (критичного аналізу джерел, компаративності, проблемно-хронологічний) методи. Наукова новизна. Уперше здійснено спробу порівняльного аналізу соціальних та економічних процесів у Західній Європі й Гетьманщині. Ця проблематика ще не стала предметом спеціального дослідження, у вітчизняній і зарубіжній історіографії можна відшукати лише поодинокі аналогії між соціально-економічним становищем зазначених реґіонів у другій половині ХVІІ ст. Автори опрацювали широке коло різнопланової літератури, серед якої праці відомих фахівців ХХ – початку XXI ст. Висновки. На середину ХVІІ ст. суспільно-політичному життю більшості потужних держав Європи, включно з Україною, була притаманна низка спільних рис, як-от соціальні протести, міґрація, криза старих політичних еліт і прихід замість них нових, руйнація господарства, збройні конфлікти. Робиться висновок, що у соціально-економічному розвитку країн Західної Європи та Гетьманщини були певні спільні тенденції, зокрема в торгівлі, мануфактурному виробництві, витоках формування буржуазних відносин і фінансової системи. Однак при цьому суспільно-політичне становище Гетьманщини в досліджуваний період було вельми нестабільним, унаслідок чого низка проґресивних тенденцій соціально-економічного життя з’явилася тут із певною затримкою й поступалася західноєвропейським масштабам.