Слідами одного анонімного листа: орендування земель євреями у Правобережній Україні наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. - Бородій, Андрій; Завальнюк, Олексанр; Федьков, Олександр (Український історичний журнал, 2020)
Метою цієї статті є з’ясування питання про роль євреїв в орендуванні земель у ґубер ніях Правобережної України наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Методологія дослідження ґрунту ється на принципах історизму та науковості. Реалізація дослідницької стратегії зумовила вико ристанні загальнонаукових (аналіз, синтез), історичних (історіографічний, історико-генетичний, проблемно-хронологічний) методів. Мікроісторичний підхід потребував застосування мікроана лізу. Наукова новизна. Здійснено аналіз ориґінальних історичних джерел і наукової літератури та з’ясовано, що всупереч антисемітській політиці Російської імперії, яка проявилася й після ре форми 1861 р., позначившись, зокрема, в ухваленні законодавчих актів, що забороняли євреям набувати у власність та орендувати землі, вони все ж були активними учасниками аграрних від носин. Проведений мікроаналіз «волинського казусу» засвідчив, що інформація про неправову оренду євреями землі повністю підтвердилася. Дворяни здавали в оренду повністю або частково маєтки, використовуючи для цього підставних осіб «із християн», переважно дворян, або під ви глядом виконання євреями-орендарями обов’язків управителів (прикажчиків). Наведено також численні дані про подібні практики в Київській і Подільській ґуберніях. Висновки. Євреї-підпри ємці опанували важливу нішу в аграрній сфері – оренду землі – та ставали потужними конкурен тами українських хліборобів у боротьбі за неї. Унаслідок цього, а також через низку інших при чин, серед значної частини українського селянства складалися неґативні настрої щодо євреїв. Оскільки немає даних офіційної статистики (адже орендування земель здійснювалося на основі таємних і нелеґальних угод), подальше дослідження проблеми вбачається у виявленні та аналізі нових емпіричних фактів про оренду євреями земель у Правобережній Україні та в інших реґіонах Російської імперії.