Знахідки монет Понтійської держави Мітрідата Євпатора на території Дніпровського Правобережного Лісостепу - Орлик, Василь (Український історичний журнал, 2020)
Аналізуються й систематизуються знахідки понтійських монет в межах Правобережного Середнього Подніпров’я. Методика дослідження спирається на загальнонаукові та спеціальні нумізматичні методи, зокрема аналізу, історизму, візуального аналізу, ідентифікації, типологізації монет, картографування місць їх знахідок із чіткою або відносно чіткою локалізацією, іконографічні. Також застосовано компаративний та хронологічний методи. Наукова новизна. Уперше в історіографії проведено комплексне дослідження знахідок на теренах Дніпровського Правобережного Лісостепу монет міст Понту і Пафлагонії часів Мітрідата Євпатора. Переважну більшість описаних у статті знахідок уведено до наукового обігу вперше. Висновки. Аналіз знахідок 26 монет Понтійської держави на зазначеній території дозволяє виокремити три пункти їх зосередження, зокрема м. Канів, с. Мошни, с. Кумейки. Висловлюється припущення про функціонування цих монет у товарно-грошових відносинах місцевого населення з греками (хоч ці відносини й не були настільки розвинутими, як у грецьких колоніях Північного Причорномор’я). Аналіз типології монет Південного Причорномор’я, виявлених під час досліджень грецьких колоній у Північному Причорномор’ї, та порівняння їх із монетними типами, знайденими на теренах Правобережного Середнього Подніпров’я, засвідчує, що в першій половині І ст. до н.е. основним торговельним партнером мешканців цього реґіону була Ольвія, і саме звідти монети Понтійської держави Мітрідата Євпатора надходили до Середньої Наддніпрянщини.