Мемуари у фокусі досліджень учених діаспори: за матеріалами часопису "Український історик" - Любовець, Надія (Український історичний журнал, 2024)
Мета — розглянути мемуарний складник часопису «Український історик», визначивши основні групи матеріалів, авторський склад, тематичне спрямування та завдання, які ставила редколегія при публікації спогадових наративів і присвячених їм досліджень. Методологія ґрунтується на використанні методів історико-наукового аналізу, систематизації, хронологічного, джерелознавчого, текстологічного, що дало змогу визначити видовий склад мемуарних публікацій, їх інформаційний потенціал та значення для історичної науки й суспільства. Наукова новизна полягає у систематизації мемуарного складника часопису, виокремленні основних груп, зокрема мемуарів українських діячів, спогадів про них і події української історії чи інституції, джерелознавчих та археографічних публікацій, а також рецензій за весь час існування видання. Визначено основних авторів, тематику мемуарів і значення для історичної науки й суспільства. Особливу увагу приділено рецензіям на мемуарні видання як виду наукової апробації, що відігравала важливу роль у справі експертної оцінки та просування спогадів серед наукової спільноти і громадськості. Висновки. З перших випусків редколегія «Українського історика» започаткувала спеціальні рубрики, присвячені мемуаристиці. Це стало визнанням їх значення для вітчизняної науки в контексті історичних та біографічних досліджень як ґрунтовного доповнення до архівних матеріалів, що значно розширювало джерельну базу української історіографії в діаспорі та Україні. Журнал став важливим альтернативним майданчиком публікації українських мемуарів і досліджень про них, а отже апробації достовірності та джерельної значущості, на противагу замовчуванню й неможливості поширення їх як «буржуазно-націоналістичної» літератури в радянському суспільному й науково-інформаційному просторі.