Взаємовідносини державної влади та великого капіталу в Україні (від початку 1990-х до 2013 р.) - Головко, Володимир (Український історичний журнал, 2024)
Мета — окреслення еволюції великого капіталу як суспільного феномену та його взаємовідносин із державною владою в Україні з часу формування у лоні радянської економічної системи й до 2013 р., коли «Революція гідності» та збройна агресія РФ проти України сформували кардинально нові суспільно-політичні умови, зокрема актуалізували реальний державний курс на «деолігархізацію». Методологія базується на теорії модернізації та принципі історизму, також застосовано проблемно-хронологічний підхід. Новизна дослідження. Формування й розвиток великого капіталу в Україні показані в конкретно-історичних умовах та як результат розвитку продуктивних сил і суспільно-політичних процесів. Основні результати. Формування великого капіталу відбувалося на основі радянської промислової бази, а певні його елементи фіксувалися вже в період «пізнього соціалізму» СРСР. Розвал компартійної системи та початок стрімкого переходу до ринкової економіки проявилися в появі «червоних директорів». Подальше формування великого капіталу відбувалося в тісній взаємодії з представниками державного управлінського апарату. На тому етапі великий капітал, фактично, виступав «молодшим партнером» держави. Однак його суспільно-політична вага збільшувалася з початку 2000-х рр. після низки внутрішньополітичних криз. Апогей впливу великого капіталу припадає на період політичної нестабільності 2005—2008 рр., а потім він стрімко зменшувався в умовах світової економічної кризи 2008—2009 рр. та авторитарної консолідації після президентських виборів 2010 р., коли великий бізнес значною мірою знову повернувся до ролі «молодшого партнера» держави (за винятком низки фінансово-промислових груп, найбільш наближених до влади чи фактично злитих із вищим політичним керівництвом країни). Суспільно-політичні трансформації, які відбулися в результаті «Революції гідності», відкрили нову сторінку у відносинах великого капіталу та держави. Перспективи подальших досліджень: простежити еволюцію суспільно-політичної ролі великого капіталу під впливом збройної агресії РФ проти України, а також в умовах реалізації державної політики у сфері «деолігархізації» після президентських виборів 2019 р.