Єлисей Плетенецький: основні віхи життя й діяльності (до 400-х роковин смерті архімандрита Києво-Печерської лаври) - Білоус, Наталія (Український історичний журнал, 2024)
Мета — висвітлити маловідомі факти біографії та основні віхи життя й діяльності архімандрита Києво-Печерської лаври Єлисея Плетенецького, його роль у розвитку української культури, науки, просвітництва першої чверті XVII ст., тим самим ушанувати пам’ять лаврського просвітителя. Застосовані різноманітні методи дослідження в галузі нової соціальної історії, а також порівняльно-історичний, проблемно-хронологічний, мікроісторичний, просопографічний, історії повсякдення. Наукова новизна полягає у висвітленні малознаних фактів біографії й діяльності архімандрита, що дозволяють предметніше говорити, зокрема, про його походження, залучено нові архівні знахідки, які коригують відому інформацію або розширюють її. Основні результати. Постать Єлисея Плетенецького — одна з чільних в українському культурному просторі рубежу XVI—XVII ст. До безумовних заслуг архімандрита належить заснування інституту проповідництва, лаврського інтелектуального гуртка, першої школи, відкриття Києво-Печерської друкарні, а також папірні в Радомишлі, участь у започаткуванні Київського Богоявленського братства в 1615 р. та у відновленні 1620 р. православної ієрархії, впорядкування й поліпшення умов монашого життя, благодійна діяльність.