Шлях України до НАТО: основні проблеми, здобутки та перспективи євроатлантичної інтеґрації - Мелещенко, Тетяна; Волошин, Ігор (Український історичний журнал, 2021)
Мета дослідження полягає в тому, щоб проаналізувати рух України до НАТО, розкрити основні проблеми і здобутки євроатлантичної інтеґрації та окреслити подальші перспективи й можливості у цьому напрямі. Методологія спирається на принципи науковості, об’єктивності, усебічності, багатофакторності. Використано методи аналізу, синтезу, узагальнення, ретроспективного та системного підходу до розв’язання науко-дослідницьких проблем. Основними результатами дослідження стало визначення особливостей головних зовнішньополітичних напрямів України: позаблокового, багатовекторного, євроатлантичного та узагальнення їх результатів. Зроблено логічні висновки щодо перспектив набуття нашою країною членства в НАТО та обґрунтовано необхідність дотримання євроатлантичного шляху як єдиного можливого для збереження незалежності України. Запропоновані висновки базуються не лише на основі спеціальних праць, а й аналізу офіційних документів, промов, стенограм, звернень посадових осіб, що допомогло всебічно розглянути предмет дослідження. Перспективи подальших студіювань. Важливим предметом більш детального вивчення можуть бути конкретні кроки допомоги НАТО Україні в різних галузях та проведення порівняльного аналізу військової, політичної, економічної, технічної підтримки з метою демонстрації вигоди для нашої країни вступу до альянсу. Практичне значення результатів дослідження полягає в тому, що висновки й узагальнення можуть бути використані як матеріал для популяризації зовнішньополітичного євроатлантичного вектора в Україні. Ці результати, в основі яких лежать офіційні дані, сприятимуть формуванню образу НАТО як важливого та необхідного партнера.