Окупаційна політика російської влади в ґенерал-ґубернаторстві Галичина в 1914 р. (на прикладі Тернопільської ґубернії) - Зуляк, Іван; Сегеда, Сергій (Український історичний журнал, 2022)
Мета дослідження полягає в аналізі окупаційної політики російської влади в ґенерал-ґубернаторстві Галичина (на прикладі Тернопільської ґубернії) впродовж серпня – грудня 1914 р. Методологія базується на принципах історизму, системності, науковості, верифікації, авторської об’єктивності. Одним із провідних став метод локальної історії, орієнтований на вивчення тієї чи іншої території з позиції становлення й формування політики окупаційної адміністрації, формування на «новоприєднаних» теренах адміністративно-територіального устрою, притаманного Російській імперії. Наукова новизна. Розкрито процес становлення й формування окупаційної політики російської влади в Тернопільській ґубернії в окреслений період. Висновки. Досліджено насильницьку адаптацію до російського адміністративно-територіального устрою, висвітлено складне становище населення в нових умовах. З’ясовано, що однією з важливих функцій адміністративних органів було наповнення бюджету шляхом накладення штрафів за невиконання розпоряджень, конфіскація майна, виселення. Доведено, що заходи окупаційної влади на Тернопільщині впродовж серпня – грудня 1914 р. мали загарбницький характер, призвели до реалізації самодержавної політики в ліквідації місцевих органів самоуправління, нав’язуваннізагальноімперських стереотипів, руйнуванні самобутнього суспільно-політичного, соціально-економічного й культурно-освітнього розвитку краю.