Особливості еміґрації до Канади з Волинського воєводства II Речіпосполитої в 1930–1939 рр. - Марчук, Володимир; Синяк, Степан (Український історичний журнал, 2022)
Мета дослідження полягає у характеристиці особливостей еміґрації з території Волинського воєводства в Канаду впродовж 1930–1939 рр. Методологія. У статті використано спеціальні історичні (історико-генетичний, порівняльно-історичний, історико-системний, структурно-функціональний, соціально-психологічний, історико-ретроспективний), статистичні (прямі й непрямі, вибіркового статистичного вивчення), соціологічні (кількісні та якісні) методи отримання інформації, а також загальнонаукові прийоми (узагальнення, аналізу, синтезу, порівняння). Наукова новизна. На основі широкого кола архівних джерел, більшість з яких уведено в науковий обіг уперше, здійснено аналіз особливостей еміґрації з території Волинського воєводства до Канади в 1930–1939 рр. Доведено, що, незважаючи на труднощі, частина волинян вирушила за межі рідного краю в пошуках кращої долі. Висновки. У 1920-х рр. питаннями виїзду громадян за кордон займалися різні установи, що призвело до розпорошення матеріалів, які стосуються еміґрації, по різних архівних фондах. Утворення в 1930 р. Еміґраційного синдикату як єдиного органу, що займався питаннями еміґрації, зумовило концентрацію документів у фонді цієї установи, що зберігається в Державному архіві Рівненської обл. Опрацювання наявних матеріалів дасть можливість залучити до наукового обігу цілий комплекс нових джерел.