Використання російською армією транспортних комунікацій в умовах Першої світової війни (на прикладі Тернопільської ґубернії) - Зуляк, Іван; Кліш, Андрій (Український історичний журнал, 2022)
Мета дослідження ґрунтується на аналізі використання російською окупаційною армією транспортних комунікацій у Тернопільській ґубернії в умовах Першої світової війни. Методологія базується на принципах історизму, системності, науковості, локальної історії, модерних теоретико-методологічних засадах, комплексному аналізу архівних джерел російських окупаційних військових структур і цивільних адміністрацій. Наукова новизна. Охарактеризовано використання російськими військами транспортних комунікацій у Тернопільській ґубернії під час Першої світової війни. Висновки. Використання російською окупаційною армією транспортних комунікацій у Тернопільській ґубернії в умовах Першої світової мало надзвичайно важливе значення, поєднуючи інтереси фронту й тилу, забезпечуючи масове перевезення військ, продовольства, фуражу, боєприпасів, вугілля тощо. Від злагодженої та дієвої транспортної інфраструктури залежало своєчасне задоволення потреб фронту, відповідно й результати бойових дій. Загалом усі транспортні комунікації перебували у задовільному стані, однак при масовому переміщенні обозів та артилерії, без постійного нагляду, вони виходили з ладу. У зв’язку з обмеженням континґенту дорожніх служб, не було змоги відремонтувати всі шляхи сполучення одночасно. Відновлювальні роботи проводили відповідні дорожні загони, військовополонені й місцеві жителі, контрольовані поліцією, на умовах кругової поруки. Залучення місцевого населення до підтримки комунікацій у належному стані призводило до зловживань як повітової, так і ґубернської влади, пов’язаних із кількістю працівників, обсягом виконаних робіт, виплатою коштів тощо.