Уреґулювання збройного конфлікту на сході України крізь призму масової свідомості донеччан на підконтрольній території (2014–2021 рр.) - Бенчук, Віталій; Трофимович, Володимир (Український історичний журнал, 2022)
Мета дослідження – на основі джерельної бази охарактеризувати бачення жителів підконтрольної частини Донеччини, до моменту повномасштабного російського вторгнення, шляхів уреґулювання збройного конфлікту. Методологія спирається на принципи історизму, науковості, авторської об’єктивності, системності, всебічності, критичного аналізу джерел, а також на використання загальнонаукових (аналіз, порівняння, синтез, узагальнення) та міждисциплінарних (соціологія) методів. Наукова новизна одержаних результатів визначається тим, що вперше у вітчизняній і закордонній історіографії розглянуто, яким чином донеччани, котрі проживали на підконтрольній території, прагнули вирішити питання досягнення миру на Донбасі. Висновки. Збройна аґресія РФ проти України у 2014 р. призвела до тимчасової окупації окремих районів Донецької та Луганської обл. Опинившись у стані війни, місцеві жителі прагнули досягнення швидкого миру. Ця проблема була однією з найважливіших у суспільно-політичному дискурсі. Донеччани відкидали воєнні засоби, віддаючи перевагу дипломатичним заходам. Проте якщо у 2015 р. більшість респондентів прагнули миру за будь-яку ціну, то в наступні роки ця частка значно зменшилася, натомість зросла кількість прихильників досягнення вреґулювання на певних умовах.