Остерське староство у другій половині ХVI – на початку ХVII ст.: формування системи земельних володінь - Кондратьєв, Ігор (Український історичний журнал, 2022)
Мета дослідження – розкрити процес формування системи земельних володінь на території Остерського староства у другій половині ХVI – на початку ХVII ст. та визначити роль у ньому старостинської влади. Методика спиралася на використання проблемно-хронологічного, історико-генетичного, історико-порівняльного й логіко-теоретичного методів. Проблемно-хронологічний метод убачає систематизацію фактів у хронологічній послідовності, що дозволяє реконструювати історичні події з урахуванням причинно-наслідкових зв’язків. Історико-генетичний підхід дозволив висвітлити реґіональну специфіку формування системи землеволодінь на теренах Остерського староства. Використання історико-порівняльного підходу дало можливість реконструювати еволюцію земельних відносин за хронологічним і територіальним принципом. Наукова новизна. Вперше здійснено спробу комплексної реконструкції процесу формування системи земельних володінь на території Остерського староства у другій половині ХVI – на початку ХVII ст., зокрема розкрито роль старостинської та королівської влади, простежено динаміку й реґіональну специфіку. Висновки. У другій половині ХVI – на початку ХVII ст. тривало формування системи земельних володінь Остерського староства Київського воєводства. Найбільші масиви земель були роздані старостами Лавріном та Михайлом Ратомськими. Осадження населених пунктів, більшість з яких надавалися на ленному праві, перебувало у прямій залежності з потребами військової організації реґіону. В цей період фіксується значний наплив шляхти з Волині та Київщини. Активне проникнення польської аристократії розпочалося лише з перших десятиліть ХVII ст., коли Остерщина перестала бути прикордонною з Московською державою територією.