Російська пропаґанда як елемент підготовки до збройної аґресії проти України - Ільницький, Василь; Старка, Володимир; Галів, Микола (Український історичний журнал, 2022)
Мета статті полягає у висвітленні пропаґандистських заходів, які стали індикатором підготовки збройної аґресії Російської Федерації проти України. Методологія дослідження побудована на принципах історизму, об’єктивності, системності, багатофакторності, науковості, використанні загальнонаукових (аналіз, синтез, наукова абстракція) та спеціально-історичних (історико-генетичний, історико-типологічний, історико-системний) методів. Наукова новизна полягає у проведенні комплексного аналізу основних пропаґандистських заходів, здійснюваних Росією при підготовці до збройної аґресії проти України. Висновки. Готуючись до нинішньої війни, РФ активно використовувала методи пропаґанди, апробовані під час підготовки до попередніх воєн. Найважливішими з них стали маніпулювання історією з метою творення власного історичного міфу; формування «символіки війни», покликаної «мобілізувати маси» на героїзоване насильство проти українців; дегуманізація ворога (тобто українців) шляхом невизнання права на розбудову незалежної держави, заперечення самодостатності української культури, ототожнення українських військовослужбовців і громадсько-політичних діячів із «нацистами». Російська пропаґанда фактично леґітимізує геноцид українців та знищення України як держави. Знаходячись поряд із Росією, українському суспільству варто пам’ятати: російська аґресія проти українців випливає з глибин колективної пам’яті, проявляючись за кожної слушної нагоди. Те, що її породжує, здатне лише руйнувати, уподібнюватися чи копіювати, але не створювати нове.